About

Resume

Slovenia

Around

Asia 2015

Aconcagua 2011

Elbrus 2009

Kilimanjaro 2008

Eastern Europe & Russia 2005

Europe 2005

Diaries

Central America 2004

Mexico 2004

USA 2004

South America 2003

Spain 2003

New York
Spokane
Na poti v Yellowstone
Yellowstone
Chicago
Pittsburgh
Toronto
Nazaj v Pittsburghu
Spokane drugic
Seattle
Los Angeles
Disneyland
San Diego
San Francisco

New York, Mon May 24, 21:48

...pa sem ze tuki!

Kar kul! No, tukaj pa ni Yugotov na cestah.. Sami velki, potratni, čudoviti avtomobili :) Zdaj pa grem malo se ven pogledat nigh life v Harlemu :) ce ze spim tu blizu! ...

Al pa kar spat.. ker ze tak sem malo prej spal, zdaj pa so mi se dan podaljsali (zaradi letenja na levo) :(

Meni se zdijo tu vsi prijazni, ceprav sem srecal komaj dva! Pa se to je bil eden iz Dominikanske republike. Pa vem, da se moram pazit, da ne bom komu kaj naredil, ja!

PS: pa rugzak mi lepo disi, ker moj deodorant ni imel pokrova. Se dobro, da je bil samo polavtomatski :)


Bye-bye NY

Hej!! Pa je res kul to mestece! Sploh nisem vedel, da je že samo Manhattan vsaj tako velik kot Ljubljana!

Pa vsi so bli prijazni.. vsaj na Manhattanu.. Mogoče je v Bronxu drugače.. še posebno ob pozni uri..

V enem popoldnevu smo še s petimi Slovenci (tudi oni grejo vsak na svoj konec Amerike za sužnja) obšli central park, wall street, ground zero, little italy, china town, times square, battery park.. Zelo priporocam intenziven trening take vrste - pa še poceni je... vidiš cel NY v enem dnevu (sem se hvalil s tem, pa me vsi čudno gledajo in ne vem zakaj?!)

Oni so šli zvečer na svoje, ker so imeli avione komaj v torek zvečer.. Jaz pa sm šou sam na letališče JFK s podzemno (skoraj 2 uri voznje :) in tam prijetno zadremal do jutra.. že tako je blo mrzlo, oni pa so meli še klimo vklopljeno.. bravo. Zdi se mi, da se mi je o eskimih sanjalo.


Spokane

Zjutraj sem odfrčal preko Seattla do Spokana (še eno uro letenja). Tam sem se dobil s Frankom (moj dober prjatu Frank Petek).. Slovenski priimek - le kaj je za tem?

Jutri zvečer greva z avtom v Yellowstone (mi je prijazno ponudil to uslugo).. to je samo 1600 km ali manj od tu.

Zdaj pa na večerjo, ker ze 24 ur ni blo kaj poštenega v želodcu.. ni blo časa in denarja (prekleti zasoljeni New York): saj jesti ni treba vsak dan.

Stavek dneva: Frank, ko je kupoval očala za branje: "I don't care how I look like with this glasses on as long as I can fucking see" :)


Spokane 2, Thu May 27, 22:12

Wow.. Lepo mestece.. (veliko pbl. kot LJ)! Najbolj kul je bil hotel, ki so ga dali prenoviti za 35 milijonov dolarjev.


Danes sem spoznal Frankovega strica Franka :) Star je 93 let! Zanimivo pa je to, da je kot otrok govoril slovensko.
OK.. začnimo na začetku.. Frank (moj prijatelj) ima slovenske prednike in je obiskal našo državico že 5x.. Od tega je bil 3x tudi pri meni na obisku. Spoznala sva se pa tako, da me je našel nekje v goščavah interneta in mi poslal mail. V svoj majhen kraj sem pripeljal tujca in mu prinesel doživljensko slavo (no ja - bi se lahko reklo "glavni na vasi" :)))

Torej.. Stričevi starši (=Frankovi stari starši) so bili Slovenci, ki so zaplavali preko oceana v iskanju boljšega življenja.. Neverjetno... videl sem celo neko staro sliko, kjer so se slikali za sorodnike, ki so ostali v Sloveniji.. na sliki ima gospa na roki dve uri - da lahko sorodniki vidijo, kako dobro jim gre po novem :)

Možak je res faca.. Tu pa tam je povedal kak slovenski stavek. Nekaj se še spomni.. Baje pa je predlani, ko je končno obiskal Slovenijo, kar naenkrat preklopil na slovensko pri pogovoru s svojim bratrancem Vinkom (wine vinko :) iz Bele krajine. Tja je šel pogledat rojstno hišo svoje matere. Hmm to je moral biti res neverjeten občutek. Pa danes tudi, ko je prvič videl nekoga iz Slovenije v Spokanu.

Vsako jutro gre na pokopališče obiskat svojo ženo in vnuka, potem pa odide v dom za ostarele pozdravit prijatelje. In baje da, če ga pokličejo od zunaj, odgovori: "I don't have time, I have to push old people around" :))) V bistvu je pa večina 20 let mlajša od njega.

Drugače pa skrbijo tukaj še predobro zame.. Spoznal sem tudi Frankovega brata Dana.. Podaril sem mu CD avsenikov in je bil navdušen (get a life! :). Vsak ima svoje veselje hehe. On pa je nazadnje delal reklame za Nike in mi je podaril tekaške copate, da bom lahko bežal pred medvedi! Way cool!


Missoula, Montana, Fri May 28, 10:30

Nic posebnega.. pac država "where men are men and sheeps are sheeps" :)) Spet nekaj kot iz filmov. Velki tovornjaki in kavbojci povsod.

Zdaj sem na četrt poti do Yellowstona..


Bozeman, Montana, Fri May 28, 23:67

Hmm Frank se je malo zmotil: ni blo 1600km, kvečjemu 900. Nihče ni popoln, je pa zato precej zabaven.. Moram napisati še par citatov.. Me že vse boli od smeha.. Naj še vas:

(po tem, ko sva videla, da imajo v hotelu brezžični internet)
Fucking Bozeman Montana... I nould never imagine.. even 10 years from now.. Bozeman Montana.. wireless internet, yeah right.. I'd say someone smoked some good shit.

(tu sem hotel najti kakšno radijsko postajo)
Even if you got any radio station.. do you know what kind of radio station would that be? Songs about sick horses, broken tractor clutches and moaning old ladies. This is cowboy country dude.

Hmm torej.. jutri ob 8.30 se tukaj na avtobusni srečam s svojim delodajalcem. Pozneje pa konec zabave in na delo. Upam, da bom prišel v kuhinjo. Pravijo, da se lahko celo z jajci obmetavaš med delovnim časom. Sounds like fun :)


Yellowstone, Fri Jun 4, 13:099

Oj!!

Pozdrav iz YS!

Nisem videl še ničesar, ker sem nonstop "na šihtu" :) edino enkrat ponoči sem "videl" kanjon. Verjetno je zelo lepo. Pred enim tednom, ko sem prišel sem, je blo še vse pod snegom (ker smo, se mi zdi, 2000m nad morjem).

Mimogrede, dobil sem super delo v kuhinji. Večinoma pomivam posodo, včasih pa še režem zelenjavo za solate. Aja pa celo mašino 10x2m za pomivanje posode znam razstaviti in očistiti. Hmmm najprej mi je blo smešno, da bom delal v kuhinji, zdaj pa ne več. Ta naša kuhnja je velka 30x30m pa še zares se hočejo iti... vedno bolj, kot prihajajo gosti...

Lokacija je podobna kot na Arehu na Pohorju, do naslednje lokacije z infrastruktro v parku pa je 20km. Za zdaj so tukaj skoraj sami Američani. In ne samo studenti, ima svega i svačega, od čudakov do normalnih. Najbolj čudni so tisti z brado in karirasto srajco in tisti z veliko verižicami okrog vratu.

Internet so komaj vzpostavili in še res je, da bom lahko prklopljen samo 30min vsake 3 dni.

Vrata od sobe so zelo čudna, tako da sem se ven zaklenil v pidžami in komaj se prišel pravi čas do kompjutera (ker čez pol ure pride že naslednji). So mi pa vsi govorili, da lahko grem v pidžami jest in pozneje na internet. Hehe to bi pri nas blo malo čudno, tu pa izgleda ni nobenega problema.

Saj bom se kaj napisal, ampak nimam kaj dosti za povedati.. Mogoče, če bomo dobili kakšne nove lonce. Tu bom 4 mesece, potem pa grem 28.9. v LA in SF, potem pa za 2,5 meseca v Mehiko.

Slik parka (ko jih bom imel kaj) verjetno ne bom mogel dati gor tako hitro zaradi tehničnih nesposobnosti tukaj. Mogoče pa celo ja .. letz zee


Yellowstone, Sun Jun 6, 19:554

hej! preden skup padem..

park je zanimiv pravijo.. zadnjič so trije šli lovit ribe.. vse lepo in fajn.. dokler ni pridrvel bizon in jih nagnal v reko. ja.. neke posnetke so nam tudi kazali, kak te medved napade al pa bizon. Živali se ne dajo... in prav je tako - mi pa moramo paziti, če hočemo rovariti po njihovem teritoriju.

Drugače pa malo o Ameriki.. vse polno strogih zakonov.. včeraj so eno punco aretirali, ker je imela ponarejeno osebno.. stara je 20, alkohol pa smejo piti samo tisti nad 21.
Aja pa če dobijo koga nad 21 v družbi s pijočimi mladoletniki, takoj izgubiš službo.
V NY znaša kazen za neplačanje vozovnice za podzemno 500 USD. V Barceloni pa te na primer samo okregajo.

Pardon za nepovezane stavke, ampak se mi res mudi z vsem.. sori.

Aja še to : Frank mi je pisal:

"Now, some good news I want to share with you. My Uncle Frank has
been telling all of his neighbors and friends about how this young
gentlemen from Slovenia that came to visit him. No lie! Your idea of
stopping on by, you did not make his day, it has made his month. I
truly "Thank You" for a great idea. You made somebody's life happier
with your presence. "

Faaaaajn .. kk lepo. Mogoče bom jaz tudi dobil kakšen obisk čez 70 let.


Yellowstone, Tue Jun 15, ob treh zjutraj

Zdravo!!

Velki zamazani lonci so preteklost. Smo dobili novo delovno silo iz Rusije, Singapura, Turčije in seveda tudi domačine. Smo jih tudi že strenirali, tako da že obvladajo svoj nov poklic..

Jaz sem jim že od začetka rekel, da hočem biti "busser".. to pomeni pomočnik od kelnara (ampak seveda je treba priplezati do tja po "corporate ladder" hehe).

Ampak.. včeraj pride šef do mene in mi reče: "Kak bi ti blo, če bi delal v kafeteriji" (to pomeni okoli nositi razne stvari po potrebi-vsaj zdi se mi tak)..
Jaz pa sem hvalabogu rekel, da nisem preveč navdušen.. On pa: "jah če hočeš priti od tukaj, zdaj imaš priložnost, trenutno ne rabimo busserov". jaz pa še vedno nisem bil navdušen in sm reku, da so mi pred dvema tednoma obljubili.. on pa: ničesar ne obljubimo, samo pogledamo, kaj se da storiti. No, pol sem se malo nergal in je rekel, da bo še enkrat preveril.

hehe pozneje je blo smešno: na hodniku me je en vprašal, če mam cigareto.. jaz pa sem videl šefa, kako se približuje z desne in sem si izmislil: "ne, včeraj sem nehal kaditi, .. ker je danes moj rojstni dan".. tajming je bil pravi in šef je slišal.. rekel je: "aaa danes maš rojstni dan? veš kaj, danes je to tvoj zadnji dan v pomivalnici, od jutri naprej si busser".

Tak da sem vesel.. služil bom boljše, pa še delal ne bom tolko.. jah, če hočem okoli lazit 2.5 meseca, rabim nekaj $$. bom pa natakal vodo gostom, postavil mizo (pribor, krožnike pa vse), in na koncu odnesel stvari dol. dobil bom najmanj 15% napitnine od vsakega natakara (vsak busser dela za dva natakara).

Malo mi edino grejo na živce te napitnine.. zaj jih bom pa se sam dobival. briga me, treba se je znajt. dve zgodbici:
v NY smo bli v enem hostelu in smo prosili naključnega mimoidočega Nemca, da nam pomaga nesti kufer v tretje nastropje.. je reku ni problema, zgoraj pa je stal in kar ni hotel oditi.. hehe jaz sem vedel kaj čaka, lastnica kufra pa ni skapirala.. nisem pa nič rekel, ker za en prekleti kufer ze ne bo dobil dolar al tri.. pa se niti Američan ni bil.. naj neha pobirati grde navade od njih..

drugo:a letališču imajo vozičke in ko kakšen starejši pride iz aviona, ga dajo na voziček in odpeljejo tam skoraj do izhoda.. čudno se mi je zdelo, da je moral en bogi starček seči pozneje v denarnico in dati teti dolar.

no ok to je cudno.. v restavraciji pa je mogoce dobro.. cenijo prijaznost in kvaliteto.. normalno je, da se bo natakar bolj potrudil, ce je nagrajen z $$. v Slo pa so včasih natakari v restavracijah obupni.. tukaj pričakujejo, da se pogovarja z njimi in da jim mogoče razloži kaj o parku. Se pa vse skupaj "izrodi", ker so večinoma vsi navidezno prijazni, samo da se jih nagradi. No ja, ali sploh obstaja "navidezna prijaznost", če nekoga poznaš največ dve uri? Kako ločiti pravo prijaznost od "navidezne" v tem primeru? :)

kaj še ? hmm saj bi še kaj napisal, ampak je že tak to preveč zaenkrat.. komu se bo sploh dalo brati ? pozdrav!!!!


Yellowstone, Tue Jun 15, ob stirih zjutraj

Aja se nekaj zanimivega sem se spomnil..
Tisti z dosti verižicami je drogo prodajal tu naokrog.. al tablete neke, ne vem.. moram probati.

Baje so stopili do njega neki strici in se z njim zmenili za nakup, pozneje pa priznali, da so agenti.

Ta tip je bil res "creepy" ze na prvi bežni pogled. Bil je tudi v iraku 1991 (90?) v zalivski vojni. 4 mesece al 4 leta.. ne spomnim se točno. To ga je po moje še dodatno zmedlo ;)

No.. ti gospodje so mu pozneje ponudili, da mu obesijo mikrofon in da jim pomaga poloviti ostalo drhal. (v zameno za milejšo kazen). On je rekel "ou-kay", ceprav je mislil "nou-way", tako da so ga začasno izpustili.. On pa brž k Danu (en tipson z avtom).. Dan ma 150 kg, kličejo pa ga Tiny :) no.. prosil ga je, če ga lahko odloži nekje na sredi gozda.. Dan pa ga je res peljal nekam v hosto, čeprav je pozneje razlagal, da ga je blo strah ko' zajca.. mel je celo nož s sabo v rokavu.. nadalje: dobili so ju park rangerji (nekakšni policaji tu okoli), tako da je zdaj mamilaš v zaporu, Dan pa ni nič kriv.

Hehe kaj je te hotel Tim delati med medvedi .. od tam že ne bi prišel živ v Kanado al Mexico.. Po moje ga je panika zgrabila in ni vedel kaj bi.


Jun 17

buuuuu

Vseeno nisem busser :(
šefov šef (buh-pomagaj) je naknadno odločil, da zaenkrat ne rabijo novih ljudi tam. Sicer mam zdaj boljšo službo kot prej: malo mize brišem in zeham. Urna postavka je pa temu ustrezna. Odvisno.. dobim $6.15 na uro. minus vsi mogoči davki.. mogoce ostane 5 pa nekaj na koncu.. pol pa mi se odtegnejo za bivanje in hrano in se neke norije zraven - okrog $180 za 2 tedna. Moj prvi ček za manj kot 2 tedna (delal sem 84 ur od 30.5. do 9.6.) je bil $370 neto.. Ravno tolko sem še dolžen za kompjuter (laptopa sem si kupil v Spokanu in mi je Frank malo pomagal).

Sem sicer delal en dan kot busser, pa se dobro mi je šlo. Dosti dela je, vedno moraš skakati okrog pa težke pladnje nositi. Bom se že prerinil tja kmalu. Prekleti Ron (vrhovni šef) ni prav nič prijazen. Sploh me ni videl na delu. Bo treba posebno strategijo uporabiti. Ne vem še, kaj bo to; mogoče ugrabitev. Sem prepričan, da bi bil boljši od dosti tistih, ki so trenutno tam. Natakari pravijo, da je kar nekaj lenob med njimi.
Tukaj se dobi lahko $10 na uro, ce je dosti gostov. Urna postavka je sicer $4.15 (manj kot pomivalec posode), ampak se nabere napitnin. Aja, ko je veliko ljudi, lahko dobri natakari zaslužijo od $100 do $150 samo pri večerji (priblizno 6 ur).

Oh well.. who cares. Sem pa bil predvčerajšnjim v delu parka 1.5 ure vožnje od tu. Placu se reče Old Faithful. To je velik gejzir, ki bruha vročo vodo v regularnih intervalih (traja 5 minut, zgodi pa se približno vsakih 90 minut). To počne že dolga dolga leta. Znana anekdota iz parka: nekdo je vprašal: "v katerem mesecu vklopijo Old Faithful?".

Še nekaj sem preveril.. Živim na 2400 m nadmorske višine, park pa je velik za tretjino Slovenije.

Hrano tu imajo dobro.. vsaj to.. Razen zajtrka, ki je v Ameriki bljak. Jajca z mastno šunko vsak dan pa neki vaflji suhi. Od kod dobijo vse te nagravžne ideje??


Jun 21

Nič posebno novega..
Zraven brisanja miz še včasih serviram hrano, ampak tak za pultom, ne v restavraciji.
To je še kar kul, ker se pogovarjam z gosti.. oz včasih se sporazumevamo neverbalno.. :) včeraj je prišlo 20 ljudi iz Hongkonga, ki so mi znali samo pokazati, kaj bi radi...

Še žalostna novica: enega reveža tu blizu nas sta napadla 2 grizlija.. Človek je zdaj v bolnici, verjetno pa je kar lepo fasal :( Napako je naredil to, da je šel na sprehod sam. Priporočljivo je, da gresta vsaj dva in da se pogovarjata. Že normalen govor je ponavadi dovolj, da se te medved izogne.. Če pa greš sam, jih lahko presenetiš in te napadejo.
Če kdo želi malo splošne izobrazbe o tem:
How to avoid grizzly bear attacks

Končno sem dodal nekaj slik Yellowstona!! Pa še pri NY sem jih dodal nekaj.


PS: danes sem hodil 20 km, od tega 5 km v breg. Tk d lahko noč.. ZZzzzZZZzz


Jul 9

Zdravo!

Od včeraj sem končno busser.. ampak vseeno ne bo preveč dobro po vseh izračunih.. Mogoče lahko dobim $1000 na mesec, če odštejem stroške, je to $700 maksimalno.. preeemalo :( bomo vidli

Bedarija.. zadnjič sem moral za izgubljen ključ plačati $25. Edino dobro pa je, da razen tega, pralnega praška in zobne paste tukaj skoraj ničesar ne trošimo.

Oh da v 3 tednih Američani odidejo nazaj na fax in sem mogoče lahko server, če hočem. Ampak ne vem.. saj bi lahko, če bi blo normalno. Tukaj se namreč natakari jočejo (vsaj punce no :), ker je tko stresno (oh ne). Včasih imajo 7 miz naenkrat, normalno pa je 3-4. Kuhara sta včasih samo dva (ker je firma skopa) in gosti čakajo tudi po eno uro na hrano, potem pa "zolijo" na natakare.
To si lahko privoščijo, ker gosti nimajo kje drugje jesti in ker jih tako več ne bo nazaj (ker jih večina pride samo enkrat pogledat park).

V enem mestecu malo izven parka so restavracije boljše porihtane. Včeraj sta bila na obisku dva Hrvata, ki služita $1000 na teden.. Delata kot natakara v dveh restavracijah (13 ur na dan). Jaz sem bil v tem mestecu in je kar dolgočasno (samo malo manj, kot tukaj ;).. Danes sem sicer mislil iti za dva dni tja in malo povprašati za službo, ampak zaenkrat ne bom. Čeprav je vsaki dan težje dobiti službo (vedno več ljudi prihaja) - predvsem Poljakov.

Drugače mi ni slabo, ampak vidim, da bom več $$ rabil za vse moje načrte..

PS: Dodal sem nekaj slik..


Jul 14

Work!

Zdravo.. torej.. delo je pravo za mene!! je "challenge", ampak sem navajen na multitasking (being a programmer ;)

Torej.. ponavadi imam kakih 10 miz in vsem je treba vodo dotakati, počistiti vse z mize ko končajo (in odnesti na velikem pladnju v kuhinjo in tam vse sortirati), počistiti mizo in postaviti pribor na novo, se malo pogovarjati z gosti, dobiti nove vrče vode, krožnike, vilice iz kuhinje, zložiti prtičke na poseben način... hmm tu se niti ne zdi toliko dela, ampak je kar utrudljivo in stresno.. Opravila te lahko kar hitro zakopajo, če malo odjadraš z mislimi. Začel sem tudi laufati po gozdu, jesti sadje in hoditi na fitness (par naprav imajo tukaj) hehe.. Rabim kondicijo za laufanje in moč za pladnje :)

Pa še nekaj je dobro.. ker sem delal prej v kafeteriji, zdaj poznam ljudi tam in ce se komu ne da delati, vskočim namesto njega.. Ta teden imam kar poln.. bomo vidli, kako bo to šlo v prihodnje.

Torej ne vem točno, koliko bom lahko zaslužil, ampak mislim da od $40-$70 na dan.. prej manj kot več.. Jutri (poseben dan) bom dobil $70 do $80. juhuhu.

Kaj drugega se zdaj ne spomnim, ker mi samo $$ grejo po glavi.. Treba je izkoristiti bogate Američane in pognati mehiško ekonomijo :) heheh ja z nekaj $1000 pa res.


Jul 18

Delo delo delo

:) spet ničesar novega, ker samo delam.. danes sem delal 15 ur.. včeraj 13 pa tak dalje :) in pa prostega dneva ne mislim imeti nekaj časa.

poiščem povsod, kjer je kaj možno.. danes sem celo spet posodo pomival. bomo vidli, kaksen bo ček čez 2 tedna... ta zadnji je bil sranje .. ker nisem preveč delal takrat..

Ta teden mam že 45 ur v 4 dneh, nad 48 pa so nadure, ki so plačanoe 150%, torej $9 / uro.. ampak ponavadi, ko je kdo blizu nadur, mu prijazno povejo, da ne sme priti na delo do konca tedna. Vsi sovražijo to firmo. Ampak jaz jih bom probal nategniti.. jutri se bom recimo pozabil prijaviti na 12 urno delo (prijavil se bom samo zjutraj 3 ure). Potem pa bom pojutrišnjem reklamiral. Oni rabijo potem še en dan, da pride to v sistem, ko pa je enkrat torek (konec delovnega tedna) pa mi več nič ne morejo in morajo lepo pljuniti zaslužene novce.. Letz zee. Ker če mi povejo, da ne smem priti do konca tedna na delo, to pomeni, da izgubim 2 večerji kot busser (edini ta teden in še večerja je najboljša izmena - daleč največ "tipsov").
Ampak ne vem.. mogoče zdaj več ne gledajo tolko na nadure, ker rabijo vedno več pomoči, ker je vse manj ljudi tukaj.. Dostim se je zamerilo vse skupaj, drugi pa so morali oditi.

Aja normalno so v USA nad 40 ur nadure.. samo ti kreteni imajo 48.

Zaenkrat bom ostal tukaj, ker lahko služim kar dobro (ceprav garam) in še nič ne porabim. Pa še možnost postati natakar se bo verjetno odprla čez 3-4 tedne.

Pardon, če je vse skupaj dolgočasno.. ampak samo za informacijo, če bo kdo šel kdaj delat v USA al pa kam drugam...
Še en splošen nasvet: prva 2 tedna držati vedno usta zaprta in delati kot čebelica.. Jaz pa nisem tega ravno upošteval.. skoraj vedno sem naredil vse kar sem moral, potem pa šetal okoli.. Ne, ne.. vsaj na začetku ne.

Ok, zaj grem 4-5 ur spat :)


Jul 22

heh nič niso komplicirali.. ta teden sem delal 90 ur !! :) zdaj pa komaj stojim na nogah.. zadnji dan sem spil 4 skodelice kave (drugače je ne pijem), potem pa sem letel po zraku v restavraciji.. Hehe eni gosti so rekli: "very proficient", drugi "moving very fast"... :) Zadnjič mi je celo en dal $20 direktno meni, rekel je: "best I've seen" :) Lastna hvala, cena mala. shut-up!

Razen tega pa se ne služi dobro, ker so cene prevelike in hrana ni tako dobra.. Gosti so zato jezni in ne puščajo dobrih napitnin.

Tak, čez dva tedna grem od tukaj 100%.. Ne vem še kam, ampak se mi odpira ena možnost..


Jul 30

Tak zdaj se mi pa več nič ne da. Samo še lezem po polžje po restavraciji.. :( no, včasih se še kaj potrudim.. ampak nujno moram od tu..

Sem jim že povedal, da grem .. Samo še ne vem čisto točno kam.. no, skoraj sigurno že vem..

Hehe nekaj smešnega se je zgodilo.. tri cepce so spet odpustili.. en je v zaporu, drugi v bolnici, tretji pa doma.

Eden izmed njih je spal, druga dva pa sta mu lase odrezala.. Ampak, ko se je zbudil, je enega izmed njiju tak prebutal, da je končal v bolnici, on pa v zaporu.. Ta drugi pa ni nič bolj nor in je skočil na njega z nožem in so ju morali rangeri narazen spravljat.. vsaj nekaj zanimivega. Uboga deca neumna :)

ok lahko noč


Aug 4

Hello!

Tak, jutri grem od tu.. Grem z busom čez Chicago in Cleveland do Pittsburgha.. če prej dol ne stopim, grem do tja (42 ur).. Tja pa zato, ker so NY, Chicago in Philadelphia blizu, samo mesto je lepo, ne preveliko, ne premajhno - skratka zakaj ne ravno tja? ;) Pa še eni gosti so bli od tam, ki so po prednikih hrvati in so mi dali številko.. mogoče mi bodo pomagali službo najti.. Drugače pa sem prišparal $2000.. Čeprav v USA cash hitro kopni, mislim, da bi moralo biti zadosti, dokler si ne najdem nove službe. Če ne, bom pa klošar po poklicu.. tudi to je treba sprobati :)

Od vsega mi je najbolj žal, da prvi dan, ko sem videl velkega losa nisem šel po fotoaparat.. Mislil sem namreč, da če ga vidim prvi dan, da ga bom skoraj vsaki dan.. Ampak od takrat nič.. Pa ko sem enkrat videl medveda tudi nisem mel fotoaparata zraven, ker sem ga posodil enemu. Buuu :( hehe nima vezeAug 6, 21:15

Pozdrav iz Chicaga! :)

Hmm torej.. moral bi iti do Pittsburga, vendar je mel avtobus zamudo in sem zamudil prestop v Chicagu.. Naslednji avtobus bi bil čez 3 ure, ampak jaz sem rajši šel malo po mestu, potem pa v en hostel namesto nazaj na pot..
Po moje bom ostal tu en ali najvec dva dni.. Potem pa dalje..
Vsi pravijo, da je Pittsburgh lepo mesto.. Ni preveliko (kot NY ali Chicago), ima dobro univerzo, vsa velka mesta so blizu... Pravkar sem tudi videl, da igra Dream Theater tu nekje čez dva tedna !

Aja za vzhodno obalo sem se odločil zato, ker je zahodna (Californija...) predraga (tako vsaj vsi pravijo), zato, ker bom ta del videl na koncu kakšen teden preden odidem v Mehiko..Plus je tudi, da sem ravnokar skapiral, da imam avionsko karto iz New Yorka v Los Angeles konec septembra (od Franka - on je imel nek bonus s kartami in ga je prenesel name).. tako da mislim, da sem se prav odločil.

Okej.. grem zdaj malo ven..

čao


Aug 7, 0:30

Odločil sem se ostati še eno noč.. malo sem se namrec izgubil in bi bil prepozen za bus..

Zjutraj sem šel peš ob Michigan Lake-u v center.. To je eno 2 uri hoje.. Kar lep sprehod, če odmislim pikanje v zelodcu zaradi poceni hot-dogov, za katere mi je povedal en Izraelec iz hostela. On si je vzel nekaj mesecev za potovanje po 3-letni vojaški obveznosti.. Oba morava gledati na $$, zato so pokvarjeni hot-dogi tudi vredu. Aja on nima vize za delo, zato včasih dela za "cash under the table" - na črno po naše.

...potem pa sem šel še eno 10 minut dalje v novi "Millenium park". Park ima fontano, prostor za koncerte, vrt, neke skulpture, razstavo ...

En, ki je prodajal vodo se je pogovarjal špansko z nekom drugim.. Hotel sem ga vprašati,iz katere države je, ampak to ni bilo potrebno, ker sem ga slišal reči ORALE PUES ("vredi te") in sem ga kar direkt vprašal iz katerega dela Mehike je (ker samo tam rečejo "orale").. No, bil je iz glavnega mesta.. Mislim, da je tu dosti Mehičanov, ker slišim vsaj 3 mehiške postaje na radiu.

Ena gospa, ki je sedela zraven mene na koncertu (simfonični koncert na odprtem) je bla prijazna in mi je povedala vsaj tri zanimive stvari:
- da je bila pevka pred 40 leti v Vietnamu
- da je Pittsburgh zelo prijazno mesto
- da bi za sedišča na tem koncertu moral imeti karto (jebi ga)

Kupil sem tudi 2 knjigi, ampak s tem moram nehati, če res nočem beračiti :( Ena knjiga je za učenje klasične kitare (s CDjem).. Mislim, da je res super.. Druga pa so španske fraze.. Ampak ne take dolgočasne, kot "kje je avtobusna postaja".. Ampak res uporabni deli stavkov, pregovori, itd..

Chicago se mi zdi super.. počutim se čisto varno, ljudje so prijazni, vreme je fajno... mogoce je edino malo prevelik in predrag (vedno mora biti nekaj :). Prevelik mislim to, da v dveh urah nisem prehodil niti tri cele kvadratke na karti (od tridesetih).


Pittsburgh, 22. Aug 2004

OOOOOO ! :)

Čisto na kratko o tem mestu... bilo je center jeklarske industrije, zdaj pa je kar znano univerzitetno mesto. Tukaj je našlo svoj dom veliko ljudi iz vzhodne evrope - veliko je na primer narodov bivše Jugoslavije.

Dva tedna sem bil popolnoma zaposlen z iskanjem službe, sedaj pa sem jo končno našel - v majhni mehiški restavraciji.. Malo sem se zlagal, da imam izkušnje s kelnarjenjem in da bom ostal 2 meseca (viza pa mi poteče čez 5 tednov :) Pa še to je zelo malo. Tak da sem zdaj kelnar.. delal sem 2 dni in se mi zdi super. Čez vikend se dobro zasluži, čez teden pa tak-tak.. nima veze, glavno da je. Hrana je dobra, vsi so prijazni in dajo mi za jesti! :O

Bil pa sem tudi na enem intervjuju za programersko delo, ampak za tisto je 2 meseca dosti dosti premalo. In mi niso nič nazaj odpisali.. Izpolnil sem še nekaj drugih vlog in mogoče bo kdo pisal.. Če ne, pa je to v restavraciji zadosti.

Ko sem prišel, sem presenečen ugotovil, da ni nobenega hostela ali česa podobnega (!?), ker ni potrebe... Tako da je naneslo, da živim v črnski soseski v nekem bivšem zavetišču (ampak zdaj je kar normalno) :)) cena je samo $70 na teden - and that's all that matters :).. seveda je par žužkov v sobi - vendar bolje to, kot da bi bil na cesti. Nekateri bi dali vse za sobo z žužki.. Z enim od tam sem bil prejšnji vikend v cerkvi, kjer so delili hrano :)) tistega pajaca, ki je vzklikal JEZUZ, JEZUS smo pa skoraj v celoti preskočili.

Drugače pa sem zdaj na pot v Toronto, kjer bom ostal 2-3 dni, potem pa zares na delo. Toronto sem mislil obiskati enkrat, ker je kar blizu, ampak danes je koncert skupine Rush, tak da sem enostavno moral iti. Rush so največji kanadski band.. igrajo že 30 let in so legende progresivnega rocka. Upam, da bom dobil karte.

čauuuuuuuuu. lep pozdrav vsem in se slišimo


Toronto, 22. Aug 2004

Pozdrav iz Toronta..

Koncert je razprodan, ampak na cesti mi je en prodal karto, ker je njegov prijatelj moral na pogreb :) kul. brez heca hihi hihe
upam samo, da me ni napi****

Verjetno bi jo itak lahko dobil, ker je takih primerov dosti, ampak zdaj sem miren že dosti ur pred koncertom. Edino, da je karta samo sprintana, ker jo je kupil prek interneta.. saj drugače to načeloma ni težava, ampak je večja možnost, da je nekaj narobe.. no, pa da vidimo.

Mestece jelepo, ampak ne vem še.. Chicago me je bolj impresioniral. je pa največje mesto v Kanadi. dopade se mi "CN TOWER" .. to je tisti znani stolp na vseh fotografijah.


23. Aug 2004

na hiitro, ker je internet drag..

koncert je bil suuuper.. čeprav me je tisti človek malo nahecal za ceno, ampak vsaj karta je bla prava.. pa itak je bolj poceni ne bi mogel verjetno dobiti zadnji dan.

Toronto je res malo bolj tako medlo mesto. nič posebnega.. ne vem, mogoče se motim..

Koncert so snemali, mislim, da bi moral biti DVD.. ker band je iz Toronta in to je 30 obletnica muziciranja.


4. Sept

halo! spet sem brezposeln hihi :)
ravnokar sem bil odpuščen, ker je ena miza odšla ven. ker 3 frklje niso mogle potrpeti 2 min. bil sem sam in malo pred tem, je prišlo not 8 ljudi. ampak ni to to.. glavni problem je bil, ker se nisem pustil okoli prenašati s strani šefa glede denarja. Recimo, hotel je, da delim napitnine 50-50 s pomočnikom (ki je neki njegov sorodnik), ker mu on ni nič plačeval (ker on samo "pomaga" - karkoli že to pomeni). Jaz sem mu lepo rekel, da naj kar pozabi. dam mu 15%-25%, tako kot je normalno povsod drugod. Tukaj je obveljala moja, ampak sem vedel, da ne bom trajal dolgo.

On je namreč korekten do strank, do zaposlenih pa malo manj.. zato pa jih menjava vsake malo malo. On to ve, zato mu je bilo odveč to znova pripovedovati. Rekel sem samo, da mu pošljem inšpekcijo, če ne bo zadnji paycheck 55 ur.

Zdaj sem tu v baru, čez 2 uri pa grem na neko na pol družinsko zabavo, na katero so me povabili eni zelo prijazni starejši (in pametnejši) gosti v restavraciji. Malo smo se pogovarjali o Bushu in se o marsičem.. eden od njih je bil v Vietnamu.. recimo povedali so mi za Maxa Clelanda, politika brez obeh nog in ene roke (izgubil v Vietnamu).. no, Bushevi ljudje ("terrible people") so naredili spot, kjer tega Maxa prikazujejo skupaj s Saddamom in Osamo (montaža seveda). Oni bodo seveda volili za Kerrya in verjetno se bodo odselili nekam, če Bush ("fashist") zmaga.

Torej, ta party (mislim, da bo tam veliko zanimivih ljudi), nekaj denarja in hrane je blo vse kar sem dobil od te službe :) in nekaj izkušenj (o kelnarjenju in o biznisu nasploh - kako se ne obnaša do zaposlenih). Itak pa tudi novi zaposleni ne bodo trajali dolgo.. kuharji so že odšli.. "ampak saj je zunaj dosti ljudi, ki hoče delati", kot pravi el jefe :)) vso sreco, pendejo


7. Sept

Zdravo.. torej tu se nič posebnega ne dogaja.. razen, da je vse polno študentov naokoli.. tukaj plačujejo $21.000 na leto, ker je Pitt kar znana in cenjena univerza (predvsem računalništvo, medicina in še kaj).

Študenti se včlanijo v Fraternity in Sorority (pi delta ksi itd.). To so društva, ker moraš plačati, da dobiš prijatelje :) In potem tekmujejo med seboj. V pitju in še v čem.

Zdaj je čisto jasno, kako je lahko Bush diplomiral na Yale-u ;) Money...

Aja za doktorski študij je po moje malo drugače.. Tam seveda gledajo na druge stvari.. upam vsaj.

Jaz bom verjetno tu še kaka 2 tedna, ker moram še nekaj za diplomsko narediti, potem pa grem spet Franka obiskat. On gre jutri v Moskvo na maraton, potem pa v Slovenijo za 1 teden. Povabil me je, da greva za en vikend v Seattle ko pride nazaj. Grem tja, ker mi je vseeno, če grem 2 dni z busom do Spokana ali pa v LA. Iz Spokana v LA pa mam tak letalo 28.9.

Tukaj imam vse kot doma skoraj :) Celo rabljeno gorsko kolo sem si kupil za $24 v Good Will.. Taki manjše roza žensko :) Moral sem sicer zamenjati zadnjo gumo, ker je držala zrak samo 5 ur, ampak to je bil še najmanši problem.

Na tisti žurki pa je blo več pijane dečurlije vseeno in samo par odraslih.. Nič pametnega nisem zvedel tam. no worries mate.


12. Sept

pozdrav!

Malo berem knjige, malo programiram, malo ne delam nič.. komaj čakam že, da grem kam drugam..

Nekaj zanimivosti: danes sem prvič videl napadalne golobe - pri eni trgovini na izhodu letijo za tabo in fehtajo za kruh al kej - neja vem. tak kot psi. letijo okoli tvoje glave kot muhe. hmm, mogoče pa je to normalno in nisem prej nikjer opazil.

Druga zanimivost: en je ležal na plocniku in delal domačo nalogo al bral knjigo ne vem.. ampak nihče se ni niti oziral na to.. večina jih tak ma slušalke na ušesih in se brigajo za sebe.

Včeraj so eni študenti imeli zunaj mobilni bazen in en klovn se vsede na desko, drugi pa zunaj ciljajo z žogicami v tarčo. in če kdo zadene (ne zadane grrr), zabavljač pade v vodo.. haha

Druga smešna zgodba: ko sem enega tam kjer živim, ki je bil v vojski spraševal, kje so shranjena nuklearna orožja (tako malo za splošno izobrazbo). ste vedeli, da ponavadi v jedrskih elektrarnah ? hehe on je to omenil svoji sestri, ta pa je rekla, naj pošlje FBI za mano. hmm mogoče res ni pametno biti preveč radoveden ob takem času in v taki državi.. kdo ve, če so vsi ti ujeti teroristi na poročilih res pravi teroristi.. ;)

aja še ena krepka: če tu hočes oropati tovarno in se porežes, jih lahko tožis, ker je niso dovolj zavarovali.

Saj so mi všeč še kar določene stvari, ampak druge pa so res kot pravijo - mičkeno patetične.

Danes sem kupil še en picikl za enga iz doma za samo $5. in je še boljši kot moj. bil sem na nekem pikniku pred eno cerkvijo. zastonj pivo in hrana in poceni stvari, ki so jih ljudje darovali. žurka :) že kar nekaj časa je minilo, odkar sem zadnjič porabil kaj denarja za hrano. ja, to je res.. mogoče je biti brezdomec v USA boljše, kot pa živeti kje drugje v bajti.


19. Sept

Ja, tokrat pa je kar nekaj novega.. oz samo ena stvar, ampak ta kar zanimiva in nevsakdanja... Hurikan Ivan je prisel na obisk iz Floride! -
oz. mimo so se prikradli njegovi ostanki. Vendar pa je že to bilo dovolj za resno poplavo. Včeraj ko sem hodil v sandalih v poceni dežnem plašču okoli (moral sem nujno nekaj porihtati), se mi je malo čudno zdelo, kako lahko lije tak močno in se ne iztroši.. No in tako je bilo cel dan in noč.. ponavadi taka močna nevihta traja največ pol ure.

Drug dan pa sem videl, da so eni predeli mesta kar pod vodo ?! Bodo slike boljše razložile. Sumim, da tam kjer sem prej delal tudi ni najbolj suho. Aja pri tisti sliki, kjer sta dva čolna skupaj, sem padel v blato.. Pa še okrog sem moral iti preko ograje, ker je park zaprt in policija okrog. Saj pozneje so me dobili, ampak sem se jim verjetno smilil - revež zamazani :)

Danes pa je kar lepo (brez enega oblačka !?)


Spokane, 25. Sept

Po dveh dneh vožnje z busom in 7 al 8 prestopih sem končno v Spokanu.. heh pa sploh nisem preveč izmučen od busa.. zaenkrat. malo sem edino jezen, ker sem izgubil jakno, pripeto na nahrbtnik, ampak vseaka stvar se izkaže dobra za nekaj (ali nekoga;) drugega. no prišel sem že včeraj, zdaj pa greva s Frankom v Seattle za dva dni! poooozdrav! bom poslau slike čimprej.. mislim, da mam srečo, ker tam je vedno dež, razen danes in jutri :)

Gi dobim denar ? khm... včasih je treba tudi na avtobusni ostati, če je hotel $50 - $100 :):) jaz se nad $25 ne grem.


Seattle, 26. Sept

Leeeepo mesto !! no končno sem ugotovil, kje je Space Needle.. To je ta stolp v Seattlu.. Tokrat sem si privoščil obisk na vrhu (v Torontu sem bil skop) in se je izplačalo.. Vreme je bilo lepo in pogled na mesto tudi.. Zaradi smoga se sicer ni videla Mt. Rainer v ozadju, ampak you can't have everything, where would you put it?

Frank je kul - brez upiranja me je peljal na breg, kjer sem komaj komaj našel mesto od koder se vidi stolp, center in gora za mojo slikico. Ja, tokrat se je gora pokazala, ker je veter razpihal nesnago. Pa tudi v Redmond sva šla pogledat Microsoft.. to je 30min ven iz mesta. Mislil sem, da bodo vse nove steklene stavbe, pa v resnici sploh ne izgleda nič posebnega (vsaj od zunaj).. Nekaj zgradb iz cigla:)


Videl sem dva muzeja: Science Fiction in Music Experience Project. V prvega me ni posebej vleklo, ampak je bila vstopnica v paketu. Music EP pa je bil precej zanimiv, ceprav so ga drastično zmanjšali na račun sci-fi muzeja, tako da je bil Frank razočaran. Zadnjič ko je bil tukaj, je preživel 6 ur notri in še ni uspel videti vsega.

Slika z letečo ribo je iz tržnice, na kateri je lastnik hotel narediti delo zanimivo. Vsakič, ko kdo kupi ribo, ta poleti 10m do drugega zaposlenega, ki jo zapakira. V soboto je ponavadi kar veselo in ribe letijo vsepovprek.. Zaminljivo ni kej. Tržnice v USA drugače praktično ne obstajajo, koliko sem jaz videl. Še toliko manj pa take z letečimi ribami :)


Los Angeles, 29. Sept

Moram reči, da sem slišal veliko slabih stvari o LA od Američanov samih.. in sicer, da je samo beton, da se dosti streljajo (saj veste... kot v gangsterskih filmih ali raperskih pesmih), da so vsi materialisti in ne vem kaj še vse... vse to je še kar res :) No ja, mogoče je malo pretirano, ampak je res približno tako.. mesto je ena sama ogromna ravnica, nima nekih zanimivih stavb ali mostov. Plaže so ok.

Za Holywood mi je vseeno, ampak sem se prisilil in šel poslikat tisto znano ulico za spomin (2 uri z avtobusom od mojega hostela.. pa niti ni tako daleč na karti). Ker sem ostal samo dva dneva, sem tako večinoma letal od kraja do kraja, da sem videl čim več. Na slikah mogoče zgleda, da sem užival bolj, kot sem v resnici. Isto je blo v New Yorku, ko sem videl "celo" mesto v enem dnevu.. Sicer so me noge bolele še 2 tedna hehe. Hvalabogu nisem videl nobene znane igralke ali igralca. No, mogoče sem videl Billa Cosbyja, ali pa mu je bil en strašansko podoben (tudi če sem ga - se s tem kaj spremeni v mojem življenju? ;)


Disneyland, 1. Oct

Disneyland je v Anaheimu, 3 ure od LA. Tja sem prispel proti večeru.. hotel sem vstopiti v park, ampak na srečo nisem, ker bi imel veliko premalo časa.. Namesto tega sem šel na koncert violinista, za katerega mi je povedala ena gospa na avtobusu.. Pozneje sem ga celo spoznal in mi je podaril CD in dal email :)

Naslednji dan sem v Disneylandu doživel šok, ko sem spoznal, da bom videl kvečjemu 10% vsega v enem popoldnevu. Sicer bi lahko bil tam že zjutraj, ampak se mi ni dalo vstati iz moje postelje za $50 (ja, tokrat pa ni bilo druge, Disneyland ni hec) :)

Nekaj atrakcij:

- Star Trek: potuješ z vesoljsko ladjo, ki jo krmili neizkušeni pilot-robot. V bistvu se celotni prostor nagiba in vrti, na platnu pa vidiš vesolje pred sabo. Pilot se je na koncu opravičil za noro vožnjo :)

- Draga, pomanjšal sem publiko.. to je bilo zanimivo.. 3D predstava v kinu. Nori znanstvenik je povabljen, da predstavi svoj izum.. Znanstvenik je velikosti palca in prileti na mini letečem krožniku.. Plovilo mu je nekaj nagajalo in ga je enkrat vrglo naravnost meni v obraz (hehe vsaj tako je zgledalo zaradi 3D očal)..

Nato v aparat za kloniranje pade miš in 1000 ustvarjenih primerkov pobegne med publiko.. luči so se ugasnile, mi smo pa začutili, kako nekaj leze pod nogami :) vsi so začeli kričati (razen mene seveda - ker imam slabe reflekse - in še mogoče enega ali dveh iz 18. vrste :)), v resnici pa je bil seveda samo zrak, ki je pihnil iz cevk v stolih.

Pozneje mu njegov aparat za pomanjševanje nagaja in pomanjša celo publiko.. To deluje tako, da so vsi na platnu veliko večji.. In tako, da njegov sedaj ogromni sin ukrade celoten teater s publiko (nas) in nas trese. Svoje doda še ogromen pes, ki kihne med nas (tudi v resnici se od nekod prikradejo kapljice in topla sapa :))

Na koncu nas uspejo spet povečati hehe Še sreča.

- Indiana Jones je bil najboljša stvar. Velik jeep nas je popeljal na nepozabno vožnjo skozi džunglo.. Predstavljajte si divji safari in dodajte kričeče opice, raziskovalce na vrveh, netopirje itd.

Druge stvari, ki sem jih obiskal so bile tudi zelo v redu, ampak večinoma vse na istem principu.. Vlak, ki te pelje skozi tematsko hišo. Velik efekt ima zanimiva glasba in pojoče lutke... V hiši strahov je bilo najboljše, ko se pelješ v svojem naslonjaču mimo ogledala in vidiš v njem ob svoji strani duha... Začudeno pogleduješ na stran, kjer bi moral biti in ti ni nič jasno... v tem pa se ti duh nenadoma predirljivo zasmeje v obraz in te pošteno prestraši. Najbolj sem se smejal, ko sem pogledal nazaj in videl ljudi za mano, ki so prijemali z roko ob strani glave. Približno tako, kot če daš opici ogledalo. Aja dobro je bilo tudi, ko so v baletni sobi pari-duhovi plesali walzer.. narejeni so bili nekako s hologrami, ne vem.. Vem samo, da je izgledalo, tako kot bi izgledali pravi duhovi, če bi obstajali. Podobno tehnologijo so verjetno uporabili tudi pri eni drugi stvari, ko publika vidi pravega Lincolna pred sabo med govorom v Gettysburghu (po ameriški državljanski vojni). Sploh nisem mogel verjeti, ko je pred mano stal in govoril Lincoln.. in brez uporabe 3D očal.. Seveda je imel malo nenaravne gibe rok in malo računalniški izgled, ampak bil je prava 3D figura sredi ničesar.


Zanimiva novica iz Yellowstona

Hmmm če to ni neverjetno.. Glavni manager dela parka, kjer sem bil, gre v zapor za 2 leti zaradi posilstva. "Posilil" je... odraslega moškega. Najprej sem mislil, da se govori o kuharju z istim imenom, zdaj pa vem, da je bil to ta manager. Ta se mi je zdel še najbolj v redu in korekten, čeprav ga nisem veliko videl, ker je upravljal s celotno lokacijo in ne samo z restavracijo.. No "posilstvo" je izgledalo tako, da so se trije napili, potem je pa ta gospodič začel obdelovati enega drugega.. Saj ni prišel daleč, ko se je tretji streznil in prekinil zabavo. Vse je bilo baje v časopisu.

Aja še nekaj sem pozabil povedati o delu.. Tisti šef mehiške restavracije v Pittsburghu mi je po grožnji z inšpekcijo plačal še 5 ur več, kot sem v resnici delal :)


San Diego, 2. Oct

San Diego se mi je zdel zelo zanimiv in ni mi žal, da sem se ga odločil obiskati.. Še posebej zaradi dveh stvari.. Nekaj posebnega je zato, ker je kar blizu meje z Mehiko in je seveda nekoč bil del nje. Hiše v starem mestu so v mehiškem stilu, pa tudi prebivalcev je dosti od tam (v LA sicer tudi). Druga posebnost je velika vojaška mornariška baza, katero sem slučajno odkril :) Naenkrat so pred mano stale 3 velike vojaške ladje.. ena defenzivna, en destroyer in ena letalonosilka. Šel sem na vodeno turo po eni in na koncu ugotovil, da sem se "prešvercal". Na začetku bi nekje moral plačati in pokazati potni list, da me preverijo :)

Defenzivne ladje privažajo opremo in vojake ter sprejemajo ranjene. Orožja nimajo, razen izstrelkov za klatenje sovražnih projektilov z neba. Ofenzivne se približajo obali in tolčejo po njej ali pa lansirajo vodene izstrelke iz varne razdalje. Letalonosilke so parkirane na odprtem morju in pošiljajo jeklene ptice v boj. Nagradno vprašanje: katera je največja naravna letalonosilka? ... Odg.: Kuba! :)) Potem so tukaj še tankerji in ostala krama.

Čeprav te zadeve ne prinašajo nič dobrega, kaže da brez njih ne gre. V nekaterih situacijah je res dobro biti pripravljen na vse. Primer je 2. svetovna vojna, ko je bilo treba za vsako ceno ustaviti nekaj ponorelih narodov.


San Francisco, 4. Oct

Po 12 urah na avtobusu sem prispel v SF, hitro našel hostel in se dal spat. Pozneje sem malo šel po mestu in bom dal gor slike kmalu, ko bom zaključil turo in poletel v Mehiko.

Golden gate je bil danes v megli, tako ga bom verjetno šel obiskat ponovno, če bo lepše vreme.

Aja skoraj bi pozabil.. danes sem bil na Alcatrazu.. karte za ladjo sem kupil včeraj.. za včeraj je bilo že vse zasedeno. Ni kaj, lepa izkušnja.. vsaj enkrat sem bil v zaporu. Zapor kot zapor.. pač sredi skalnatega otoka.. Misliti mi je dalo edino to, ko so rekli, da so zaporniki najbolj trpeli, ker so bili samo 2 kilometra od svobode in so včasih, ko je veter pihal v pravo smer slišali glasove in glasbo iz San Francisca.

Pozneje sem še obiskal podmornico Pampanito iz 2. sv. vojne, ki je bila odprta za obiskovalce na obali mesta. Tudi super izkušnja.. Videl sem malo kuhinjo, sobo s posteljami, pisarno s površino enega kvadratnega metra, torpeda in podobno.


San Francisco, 6. Oct

Danes je bil lep dan in sem šel malo okoli.. drugače pa sem programiral :) Sproti namreč delam en projekt. Edina težava je, da ga moram končati v nasl. dneh, ker po Mehiki verjetno ne bom laptopa okoli prenašal.. V USA je bilo zabavno programirati na avtobusih in na avtobusnih postajah :)) Pa še brezžični internet je na veliko mestih. V Mehiki pa ne bi bilo zabavno, če bi mi zraven vse obleke in denarja (se zgodi) ukradli še to najpomembnejšo zadevo :)

Kompjuterček bom pustil pri prijatelju v Mexico Cityju, ki mi bo dal hrano, vodo in pojstlo prvih nekaj dni moje nove avanture.

S slikami ne vem, kako bo... ena izmed treh možnosti (po naraščajoči verjetnosti):

- ne bo jih
- bodo kar povprek nametane na eno stran vse skupaj
- bodo lepo sortirane, kot do sedaj

Generalni vtisi o Ameriki.. bolj individualistična od vsega do sedaj videnega. Vse bolj urejeno.. prijazni ljudje, vendar bolj površni pogovori včasih.. Bolj spoštujejo zakon, zaradi strožjih kazni.. razen tistih, ki ga nikoli ne spoštujejo.. Nekaj malo ftrganih ljudi, ki se jih je treba paziti.. Ampak psihoti so povsod.

Presenetljivo dosti jih je slišalo za Slovenijo in celo vejo, kje približno je.. Vedno so bili radovedni, od kod sem in ni bilo težko začeti pogovora.. Ampak samo to.. recimo na busu se spoznajo za par minut in potem se poslovijo in nikoli več ne vidijo.

Živel pa tu ne bi.. ne vem zakaj.. v Evropi so države bolj skupaj in rabiš samo par ur, da zamenjaš okolje.. tukaj pa si na vse strani obkrožen z USA. In ni samo to.. vseeno se tu ne počutiš povezanega z drugimi, ker je res zelo individualistično. Celo nekateri med njimi to priznavajo. Pa tudi manjka neka kultura iz davnih časov - stare zgradbe in podobno.

OK.. saj ne vem, če je imelo kaj smisla, kar sem zgoraj pisal.. mogoče pa.

Čez kaki dve uri se bom odpravil na letališče, ker imam jutri zgodaj zjutraj let.. Tam bom verjetno preživel noč ob računalniku.

Pozdrav!!


Letališče, 1:30 am

HEEJ!!

Pozdrav iz mojega kavča na letališču!! :) prav lepo mi je.. res škoda, da mam polet že čez 4.5 ure..

Na letališču imajo brezzični internet!! In lahko surfam s svojim laptopom.. sicer sem moral plačati $9.99 s kartico, da sem prišel not, ampak moram nadaljevati ta projekt. Če kaj ne vem (kot se je zgodilo malo prej), iščem informacije na internetu..

Zato na hitro.. prej sem jedel sendvič ob cesti in nisem mogel pravočasno pomahati vozniku, ker me je avtobus presenetil.. šofer je kar lepo odpeljal mimo, jaz pa urno za njim s vso prtljago, raztresajoč sendvič po poti.. Bilo je že pozno in moral sem ujeti zadnji vlak za letališče ob polnoči. Avtobusa nisem ujel, se je pa takoj za njim pripeljal drugi, ki me je odpeljal dovolj blizu podzemne..

In tako sem zdaj tukaj.. sicer piše na tabli (ni elektronska), da je moj polet odpovedan, ampak mislim, da je to še za včeraj.. Prekleta neresnost, da tako strašijo poštene državljane in tiste z delovno vizo :) Sem poklical na avtomatski odzivnik, ki pravi, da je polet ok.. bomo videli.. če ne, bom pa na internetu do jutri. Tudi prav. Se slišimo v Mehiki!

PS: tukaj je še karta mojega potepanja po USA: